Veelgestelde Vragen

Kan ik zonder meer de cursus onderbreken of stoppen ?

 

Bij Universelle werkt u volgens uw eigen tempo en u kunt de studie zo vaak onderbreken als u wilt. Veel cursisten laten in de zomermaanden of met de kerstdagen de lessen even voor wat ze zijn. Daarna gaan ze weer vlot verder. Een zekere regelmaat is wel aan te bevelen, maar dat bepaalt u zelf. En wanneer u besluit te stoppen hebt u geen verdere verplichtingen. Er is geen opzegtermijn.

  

Hoe lang duurt de cursus ?

 

Er zijn zes niveaus. Aan het einde van het zesde niveau zit u op eind VWO. Maar zover hoeft u natuurlijk niet te gaan. Na Niveau I en II, dit is na 6 maanden, hebt u als faux-débutant al een stevige kennis van de Franse taal opgebouwd, u leest moeiteloos een Franse tekst, u durft Frans te praten en u verstaat de Fransen (ze moeten niet al te vlug en geen dialect spreken), u volgt ongedwongen het nieuws op TV5.

  

Kan ik als beginner echt na drie maanden al Frans spreken ?
 

In principe wel. Hangt ook af van uw inzet. U kunt zelfs binnen drie maanden een eenvoudig gesprek volgen en voeren, u kunt een Franse tekst lezen (een kort verhaal, een artikel in krant of tijdschrift, een folder, een brochure, etc.). De lessen bevatten ook zeer veel dialogen en oefeningen die op de praktijk van het spreken en luisteren gericht zijn. De cursus geeft ook veel woorden en uitdrukkingen die volgens een bepaald systeem aangeboden worden en wel zodanig dat u ze niet vergeet en ermee kunt werken (zie Theoretische achtergronden met o.a. Denninghaus en methode Carpay).

  

Ik heb Mavo, maar het Frans niet afgemaakt, waar moet ik instappen ?
 

Er zijn twee mogelijkheden, débutants of faux-débutants. Bij de faux-débutants, de weggezakte kennisophalers, is minimaal Mavo met Frans toch wel vereist. Gewoon de cursus voor débutants gaan volgen. De lessen zijn zeer uitvoerig, goed verzorgd, met illustraties en leuk om mee te werken.

  

Hoeveel tijd moet ik aan de studie besteden ?
 

U werkt volgens uw eigen tempo. Wilt u elke vier weken een nieuwe lesserie ontvangen (l lesserie = 3 lessen met 1 audio bestand), dan moet u rekenen op zo'n 4 tot 6 uur studie per week (bij benadering aan te geven). Maar de teksten, oefeningen, dialogen, opdrachten, testoefeningen, etc, etc, zijn zo opgezet dat u, al werkend aan het Frans, de tijd gewoon vergeet.

  

Heb ik naast de cursus nog boeken nodig ?
 

Nee, al kunt u t.z.t. een eenvoudig woordenboek aanschaffen, maar dit hoeft niet. 

  

Hoe lang bestaat de cursus ?

 

Universelle is ontstaan na jarenlange ervaring met lesgeven aan leerlingen en volwassenen (Gemeentelijk Gymnasium Apeldoorn en Apeldoornse Volksuniversiteit), waarbij steeds gewerkt werd met eigen lesmateriaal. In de loop der jaren is deze stof gewijzigd, aktueel gemaakt, aangepast. Om er een schriftelijke cursus van te maken zijn er meer dialogen, oefeningen en audio bestanden toegevoegd. Ook is er uiteraard meer geschreven uitleg. Inschrijving Kamer van Koophandel op 8 mei 2001.

  

Hoe zit dat met de uitspraak ? Bij een gewone cursus wordt die verbeterd als ik het fout doe.
 

De meeste opleidingen geven geen cd's of bestanden mee. U krijgt een leerboek en er staat iemand voor de klas. Is de groep groot, dan krijgt u toch weinig aandacht en wat de uitspraak betreft bent u aangewezen op wat u tijdens de les hebt gehoord. We zijn sinds kort gestopt met begeleiding cd. Wie nu een cursus bestelt ontvangt zoals altijd een serie van drie lessen - goed verzorgd, met illustraties, teksten, dialogen, exercices, etc. en een audiobestand in plaats van een cd. Met dit bestand kunt u de volledige inhoud van de betreffende serie in alle rust beluisteren vanaf uw PC, laptop, tablet of smartphone.