Referenties

Cursisten aan het word

En France en vacances je me sentis une Nono, une Hollandaise, qui ne comprenait pas français, no, no.

Et ça me faisait inconfortable. Une amie me dit qu’on peut apprendre le français par correspondance à Universelle. Et me voilà.

Le professeur Dirk Postmus me guide par courriel, pas à pas, par les pièges de la grammaire, du genre et de l’idiome (les nonoïsmes) et il m´ aide à franchir mon aversion d´inculquer-des-mots avec des leçons didactiquement bien balancées et composées, précisément du français vivant, cultivé et familier et surtout des leçons alignées à mes capacités et à mon propre tempo. Et si c’est nécessaire par téléphone. Tout ça un grand plaisir. Je vous le recommande.

Les exercices donnent un contact direct avec la vie quotidienne et le Nieuwsbrief est à attendre avec impatience, plein de textes sur des thèmes intéressants d’aujourd’hui publiés en France. Le professeur corrige mes devoirs par courriel m’encourageant sans juger et il m’inspire à parler sans honte par disque compact où il me montre la prononciation et l’articulation correcte.

Hier au jour de fête mes amis chantaient: « ..Frontibus, Nasibus, Mentibus…Déclinaison… et glou et glou…Conjugaison…et glou et glou… Elle est la nôtre: elle parle le français comme nous autres ! » Merci à vous, professeur Dirk Postmus.

L.M. Beijdorff

Amsterdam, 15 mei 2011

Ik neem nu ongeveer een jaar deel aan de cursussen van Universelle. Voor wie dit nog wat zegt: ik ben van vóór de Mammoetwet. Dat betekent veel passieve kennis, waarvan ook wel wat is weggezakt, maar weinig tot geen actieve kennis van de Franse taal. Nu, tijdens pensioen, tijd om dit in te halen. Naast vrijwilligerswerk, sporten en het volgen van nog drie andere cursussen, kan ik me uitleven in het maken van oefeningen, die mij (her) invoeren in de grammatica maar vooral ook trainen in de actieve beheersing van de Franse taal. De oefeningen zijn leuk om te maken en je krijgt nuttige ‘leer- en uitspraaktips’. De snelle reactie op de ingestuurde opdrachten waardeer ik zeer. Het motiveert je om door te gaan. Kortom ik geniet er van en kan het iedereen aanraden. 

Carla Kuijpers

Utrecht, 30 mei 2011

De cursussen van Universelle hebben veel bestaande maar verloren gewaande kennis nieuw leven ingeblazen. Tegelijkertijd bieden zij voldoende nieuwe kennis. Prettig samengestelde lessen dus, deze combinatie van herhaling en nieuwe leerstof. Eén les per week vraagt niet eens heel veel discipline en zorgt toch voor vorderingen. De herinnering leidt soms een eigen leven, ook als het gaat om de uitspraak van een andere taal. Maar de ingesproken teksten die in cd-vorm met de lessen meekomen, geven bij twijfel ook hier een steuntje in de rug.

 

Als na zo'n tien lessen de vocabulaire flink is uitgebreid en de stap naar een niveau hoger is gezet, krijgt ook de grammatica een extra moeilijkheidsgraad. Dat houdt het spannend, leuk, interessant, informatief en leerzaam. En wat zo fijn is; als er wat langere tijd iets tussenkomt en de lessen even moeten blijven liggen, kan dat ook. Geen geduw en getrek of gemor; geen 'verloren' cursusgeld. De enige stok achter de deur ben je zelf; ik vind het bijzonder prettig om in die vrijheid te kunnen leren.

 

Wat ook opvalt is het plezier en de zorg waarmee de cursus is samengesteld en waarmee de uitgevoerde opdrachten worden becommentarieerd. 

T. Tangel

27 augustus 2011

Momenteel kan ik door mijn werkzaamheden onvoldoende tijd en dus aandacht geven aan de lessen, maar dat kan dan ook zonder allerlei rompslomp of financiële doorbetalingsverplichtingen. Flexibiliteit dus en dat is wat ik wil.

Het huiswerk wordt niet alleen gedegen maar ook uiterst snel nagekeken en als ik een vraag of suggestie heb wordt daar snel op gereageerd.

Persoonlijke benadering dus. 

Jac Tempelaars

Oosterhout, 16 juni 2009

Al enige maanden volg ik nu de cursus Frans bij Universelle.

Naast dat het goedkoop is, is het ook nog eens heel erg goed ! De opgaven die via e-mail verstuurd worden, worden supersnel beantwoord. De lessen zijn van deze tijd (waar het bij andere cursussen nog wel eens aan te kort schiet). Ik heb de ervaring al ondervonden dat je na een aantal lessen begrijpelijk met de Franse mensen kunt communiceren. Ik ben zeer tevreden en ga nog wel een poosje door ! 

Jolanda Pijnaker

Nieuw-Vennep

Ik vind de nieuwsbrieven erg plezierig om te ontvangen, het zijn interessante onderwerpen en die stimuleren mij, net als het lesmateriaal, om vooral door te gaan met de Franse taal. Naarmate het niveau hoger wordt gaat het steeds leuker worden. Ik kan de cursus iedereen aanbevelen, het is plezierig en goed doordacht lesmateriaal, wat iedereen leert om gemakkelijker met het Frans om te gaan. Het verlaagt zeker de angstdrempel waar een ieder mee worstelt. 

Jan Vonk

Noord-Scharwoude

Mijn VWO-frans was erg ver weggezakt en tijdens vakanties in Frankrijk merkte ik dat ik erg veel moeite had met het Frans spreken. Aangezien ik geen tijd had om elke week een klassikale cursus te volgen, begon ik met uw cursus via cd's en lesmateriaal. De flexibiliteit van het cursusmateriaal zorgde ervoor dat ik op veel meer momenten kon studeren, vooral tijdens auto- en treinreizen. Al na een paar maanden merkte ik een sterke verbetering in mijn Franse spreekvaardigheid. Absoluut een aanrader voor iedereen die zijn Frans wil ophalen ! 

Sjoerd Ribberink

Londen

 

 

Bonjour Universelle,

Na het ontvangen van het cursusmateriaal en de daarbij behorende CD's ben ik direct begonnen met de Franse taal mij eigen te maken. Alhoewel ik deze fantastische lessen als opfriscursus wilde volgen, bleek het lesmateriaal een schat aan algemene informatie te bevatten en werd tevens mijn woordenschat aanzienlijk uitgebreid. De lesstof is zo goed van opbouw, met meerdere herhalingen en oefeningen van de nieuwe grammatica en nieuwe woordenschat, dat ik steeds uitkeek naar de nieuwe leszendingen.

De schriftelijke lessen samen met de CD's -waarop de gehele tekst van de lesstof is ingesproken- zijn zó duidelijk, dat ik deze cursus zonder extra ondersteuning tot het einde heb volbracht. Maar een enkel onderwerp dat mij niet geheel duidelijk was, is mij telefonisch door uw docent duidelijk uitgelegd.

Ik raad iedereen deze op de praktijk afgestemde Franse taalcursus dan ook met plezier aan. Vakanties in Frankrijk en Canada zullen daar een waar genoegen worden door de vele herkenbare praktijkoefeningen die in het lesmateriaal zijn opgenomen. 
Merci, à vous

H. Groot Santburg

Breukelen

Mijn Franse 'opleiding' ligt ruim 50 jaar achter me. In de werkzame jaren werd er van die kennis slechts sporadisch gebruik gemaakt. Nu, met behulp van uw cursus, heel veel teruggehaald en dat maakt ons driemaandelijks verblijf in de Provence een stuk aantrekkelijker.

En de Universelle nieuwsbrief houdt me fris ! 

Amitié,

Robert Schultink

Breda